Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Értékőrök Veszprém megyében

A sorozat nyitórendezvénye 2011. szeptember 16.-án zajlott le a Nemesvámosi Közösségi Házban, amelyre a környék 20 kistelepüléséről (Barnag, Bánd, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Hidegkút, Királyszentistván, Márkó, Mencshely, Nagyvázsony, Nemesvámos, Papkeszi, Pula, Sóly, Szentgál, Tótvázsony, Veszprém, Veszprémfajsz, Vilonya és Vöröstó) érkeztek az érdeklődők és civilszervezetek. A programot Dr. Horváth Zsolt az alapítvány elnöke nyitotta meg köszöntőjével, melyben kiemelte, hogy az egyik fő cél a fiatalabb generáció figyelmének felhívása a megőrzendő hagyományokra és értékekre. Mindezek által betekintést nyerhetnek és közelebb kerülhetnek elődeik életszemléletének megismeréséhez, és érdekeltté válhatnak a „régi dolgok” védelmében és továbbörökítésében. Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella rövid szakmai tájékoztatója és egy rövid személyenkénti bemutatkozás után, a lelkes értékőr jelöltek máris a tettek mezejére léptek. Újszerű ötleteikkel nagyban felülmúlták felnőtt koordinátoraik elképzelésit a délután sikerességével és a résztvevők aktivitásával kapcsolatban. Értékőri teendőik mellett a fiatalok plusz feladatokat is vállaltak. Felvetették egy webes felület valamint egy Facebook-oldal létrehozásának lehetőségét és egy levelezőlista összeállítását is felajánlották. Végül, de nem utolsó sorban elkészítették az elkövetkezendő időszak ütemtervét is, így kezdetét vehette a munka „oroszlán” része.

prjektnyitó

Érdeklődők a nemesvámosi megnyitón

 

Az már az első közös találkozó után kiderült, hogy a program nagy népszerűségnek örvend a fiatal generáció körében. A körülbelül 25 fős egyetemistákból, közép és általános iskolásokból álló csapatot 5 szakember segítette munkájuk során. Lehetőségük akadt a fotózás a videó és az adatbázis készítés alapjainak elsajátítására. Megismerkedhettek a helyi, és a megyei értékek fogalmával valamint a hungarikumok rendszerének felépítésével.

segítők

A koordinátorok csapata


A felnőtt segítők egyik legfontosabb feladata az értékőrök csoportos munkájának ösztönzése volt. Ennek elérése érdekében tanulmányi utat is szerveztek számukra a Herendi Porcelángyárba, amire 2011. december 3.-án került sor. A napi program első állomásaként az Értékőr Hálózatot közösen „megálmodó” dr. Horváth Zsolt, Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella valamint egy lelkes résztvevő Bárdos Zoltán a Nemesvámosi Ifjúsági Egyesület tagja foglalták össze a projekttel kapcsolatos tapasztalataikat egy rövid sajtótájékoztató keretében „Fiatal értékőrök a Pannon térségben” címmel. Az Apícius Kávéházban tartott beszámoló után, a Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója: dr. Simon Attila előadásából (Herend, mint nemzeti érték; a hungarikumok zászlóshajója) tanulhattak a „gyár” történelméről, működéséről és jelentőségéről az ifjú értékőrök. Miután az alapvető információkhoz hozzájutottak, átsétáltak a Minimanufaktúrába, ahol betekinthettek a „kulisszák” mögé és figyelemmel végigkísérhették a „porceláncsodák” születését a formázástól egészen a Herendre különösen jellemző festéstechnika alkalmazásáig. A látogatás és a márkói csárda ételkülönlegességeinek megkóstolása után a reggel még szedett-vetett kis csapat immáron „értékmentő közösségként” tért haza.

Az újév beköszöntével kemény munka vette kezdetét. Az első képzésnek a Nemesvámosi Közösségi Ház adott helyet 2012. január 6.-án. A délelőtt folyamán Szalai Róbert segítségével az adatbázisok létrehozásáról, kezeléséről és tematikájának összeállításáról ötletelt a fiatalokból és felnőtt segítőikből álló csapat. Műhelymunka keretében összegyűjtötték az általuk fontosnak vélt értékeket saját településeiken, majd értékleltárakat készítettek belőlük. Egy közös ebédet követően a korszerű fényképezőgépek és videó kamerák használatával ismerkedtek meg Ladányi János közreműködésével. A délután folyamán már neki is láttak értékőri teendőiknek. Az elméletben tanultak hasznosításával fényképeket és mini-dokumentumfilmeket készítettek Nemesvámos utcáit járva. A bátrabbak riporterként is kipróbálhatták magukat, a helyi lakosokat kérdezgetve a hungarikumokról és a környéken felellhető értékekről. A nap remek hangulatban, de annál keményebb munkával telt. Az itt készített fotókat és videó anyagot később az értékőr hálózatot bemutató kisfilm készítésekor hasznosították.

 

munka2munka3

 

Értékőrök munka közben


A következő találkozónak a szentgáli Közösségi Ház adott helyet 2012. március 23-án. Ez alkalommal az értékőrök megnézhették az általuk Nemesvámoson készített mini-filmeket vágott és szerkesztett verzióban. Egy-két település értékőr csapata már az önálló munkát is elkezdte, így társaiknak példát mutatva ők is levetítették formázás előtt álló felvételeiket. Az összejövetel fő feladata a feldolgozandó értékek rendszerezése volt. Tekintve, hogy a résztvevők rendelkezésére egy kézi kamera állt, a településeket képviselő fiatalok felosztották a következő időszakot egymás között, így mindenkihez eljutott az eszköz.

A nyár folyamán, a nyári szünetből adódóan a fiataloknak több idejük akadt a „leltárba” vett értékek felkutatására. Ebben az időszakban készült el a legtöbb fotó, leírás és mini-film is, amiket augusztus végétől a www.szeresdamagyart.hu weboldalra is elkezdtek feltöltögetni. Az oldal 2012 decemberétől minden Veszprém megye értékei iránt érdeklődő, kultúra-kedvelő számára is elérhető. Többek között helyet kapott itt a nemesvámosi Termelő piac, ami lehetőséget nyújt a környékbeli falvakban tevékenykedő gazdáknak, hogy portékájukat közvetlen módon árulják a biotermékek kedvelőinek. A leírásból megtudhatjuk, hogy a piac péntekenként látogatható a Betyár csárda udvarán, ami szintén felkerült az értékőrök által készített listára. A hárskúti csapat Szemere László mikológus és ornitológus életútját kutatta fel a helyi lakosok emlékeiben „kotorászva”. A nagy tiszteletnek örvendő kutató idős korára a településre költözött és a környékbeli erdőket járva rendszerezte az itt fellelhető gombafajokat, tudjuk meg a fiatalok által összegyűjtött információkból. Az oldalon megtalálható még a szintén Hárskúthoz köthető Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkörről készített leírás, akik a sváb hagyományok továbbörökítését tűzték ki fő céljuknak. Rengeteg munkát fektetett a programba a szentgáli csapat is, akik a település kiemelt értékei közé sorolták a tiszafás területét, ami 1951 óta természetvédelmi oltalom alatt áll és a Szentgáli Királyi Vadászok történetét is. A legaktívabb önkéntesek más településeken is besegítettek a gyűjtőmunkába, így például a nemesvámosi csapat Veszprémfajsz értékei közül, utána járt a településre különösen jellemző rétes receptjének és a Kálvária történetének is. Nagyvázsony értékőrei az ősz folyamán vetették bele magukat a tevékenykedésbe. A Zichy Kastély, a Kinizsi Forrás, a Postamúzeum és sok más nevezetesség adatait gyűjtötték össze és dolgozták fel.

 

együtt

Együtt az értékőrök csapata

 

A projekt végéhez közeledve, még egy nagy feladat állt az ifjú értékmentők előtt. 2012. október 12.-én ismét a Nemesvámosi Közösségi Házban gyűlt össze a csapat, hogy együtt megnézzék és értékeljék az eddigi munkát, valamint, hogy elkezdjék a program utolsó állomására, a kiállításra való felkészülést. A helyszínre érve a fiatalok és felnőtt segítőik átvehették egyedi értékőr pólóikat és egy gyors tájékoztatás után neki is láttak az őket bemutató kisfilm felvételének. Interjúkat készítettek a jelen levőkkel, kikérdezték társaikat a felkutatott értékekről, a programban végzett munkájukról és többek között felnőtt koordinátoraik is beszéltek a program jelentőségéről valamint saját személyes tapasztalataikról is. Az értékőrök elmondása szerint a projekt egyik legjelentősebb pozitívuma, hogy új kapcsolatok jöhettek létre hasonló érdeklődési körrel rendelkező társaik között. Szintén fontosnak tartják, hogy önkéntes munkájukkal lehetőséget kaptak a hagyományok továbbörökítésére és természetesen tudásuk bővítésére, akár a film készítés kisajátítására, akár a helyi értékek megismerésére gondolunk. Segítőik kiemelték, hogy a program nem csak az értékek felkutatásáról szól, hanem nagyban hozzájárul a generációk szorosabb kapcsolatának kialakuláshoz is, hiszen a felkeresett idősödő helybeliek örömmel fogadták az érdeklődőket és nagy lelkesedéssel adták tovább tudásukat a fiataloknak.

A záró rendezvényre 2012. december 7.-én került sor Szentgálon a Lőrincze Lajosról elnevezett általános iskola épületében. A „Kincsestár – Kincsesláda, avagy Te is szeresd a magyart!” névre keresztelt kiállítás a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat egy év alatt összegyűjtött munkáját mutatta be a nagyközönség előtt is. Dr. Horváth Zsolt köszöntője mellett, Balogh László az NMHH Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg a programot. A Szentgáli Banda közreműködésével a Táltos Alapfokú Művészeti Iskola adott ünnepélyes műsort az felkutatott értékek tiszteletére. A délután folyamán bemutatásra került a www.szeresdamagyart.hu weboldal is, majd a jelenlevők közösen megtekintették az emeleti galériában berendezett kiállítást. Zárásként terített asztal várt minden látogatót, rajta a szentgáliak által készítetett vadpörkölt, házi kenyér és különféle sütemények.

 

plakát

 

„Kincsestár – Kincsesláda, avagy Te is szeresd a magyart!” című kiállítás plakátja

 

Bár a záró rendezvény lezajlott, az értékek gyűjtése tovább folytatódott. 2013 januárjától újabb 14 kistelepülés (Balatoncsicsó, Halimba, Kapolcs, Kislőd, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesvámos, Nyirád, Öcs, Szőc, Taliándörögd, Tótvázsony, Úrkút, Vigántpetend) csatlakozott az Értékőr Hálózathoz egy újabb nyertes LEADER pályázatnak köszönhetően. A második rész nyitó rendezvénye Kapolcson a Molnár Házban kapott helyet, ahol bemutatásra került a projekt és az eddig elért eredmények.

Az első képzés a monostorapáti Extázis Ifjúsági Egyesület közreműködésével jött létre. Klubhelyiségükben Szendrei Szilárd vezette be a fiatalokat a fotózás és a videózás világába, majd közös erővel mini-filmet készítettek a katolikus templomról és a környéken tevékenykedő plébános urat, Illés Sándort sem kímélve faggatták az épületről, gyermekkoráról és mostani tevékenységeiről. Első lépésként felosztották maguk között a különböző témákat és figyelmesen kidolgozott kérdéseikkel indultak a templom felé. A plébános remek interjúalanynak bizonyult, mivel egyetlen kérdésről akár órákig is tud mesélni, de az idő kicsit sürgetett, mivel a délután folyamán a felvett anyagból mini-filmet is kellett faragni az értékőr jelölteknek. Egy közös ebéd után, az értékőrök az ifjúsági klubban fejezték be a videó szerkesztését, amiből a nap végére tevékenységüket és aktivitásukat kifejező werk-film született.

 

apáti1apáti2

 

Értékőrök forgatnak a monostorapáti templomban


A monostorapáti találkozó után a fiatalok neki láttak az önálló munkának, amiket április 6.-án mutatattak be egymásnak és felnőtt segítőiknek az Öcsi Közösségi Házban. Együtt megtekintették a közösen elkészített filmet a monostorapáti templomról is. Szalai Róbert bemutatta a weboldal használatának trükkjeit és az adatfeltöltés folyamatát. Ezek után pedig az értékőr jelöltek településenként beütemezték a terepmunkákat az elkövetkezendő időszakra és a forgatási terveket is elkészítették.

2013. április 13.-ra az Értékőr Hálózat lehetőséget kapott a bemutatkozásra a „Hungarikumok és Nemzeti Értékek a Parlamentben” elnevezésű rendezvényen. Olyan kiállítók között kapott helyet az értékőr stand, mint a Herendi Porcelán, a Matyó Népművészet vagy a Mohácsi Busójárás hagyományőrzői. A Veszprém megyében zajló értékmenő folyamatokról dr. Horváth Zsolt tartott beszámolót.

A kislődi találkozó alkalmával Hoffner Tibor bejelentette, hogy a projektzárás a Művészetek Völgye alatt fog megtörténni, ami egy kiállítás felépítésével járó munkálatokat jelent a fiatalok számára. A rövid tájékoztató után az értékőrök és felnőtt segítőik terveket készítettek a bemutatkozó összeállítására. A délután végén közösen megnézték Rőthy Mihály (plébános) által összegyűjtött egyháztörténeti kiállítás tárgyait, majd folytatták a záró rendezvény elméleti előkészítését.

 

kiállítás

 

A Rőthy Mihály Egyháztörténeti kiállítás

 

Június elején került megrendezésre az első hungarikum tábor is, a kislődi Sobri Jóska Kalandparkban, amire 7.-8. osztályos tanulók pályázhattak hagyomány- és értékőrzéssel kapcsolatos projektek összeállításával. Volt aki hungarikum totó készítésével, volt, aki néptánc és volt, aki íjászati bemutatóval érdemelte ki a táborban való részvételt. Az ott töltött 5 nap alatt a gyerekek megismerkedtek a környéken fellelhető értékekkel és bemutatták egymásnak az általuk elkészített programokat. A tábor 2. napján az értékőrök is bemutatták munkájukat fiatalabb társaiknak, akik mindezek láttán még nagyobb kedvet kaptak hazájuk megismeréséhez. A későbbiekben a jó példát követve, ők is értékmentőkké válhatnak.

A kemény munka mellett az értékőröknek lehetősége adódott a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány jóvoltából egy kis szórakozásra is. 2013. június 22.-én indult útnak Pécs felé a csapat nyakukban az elmaradhatatlan kamerával. Első útjuk a Zsolnay Kulturális Negyedbe vezetett, ahol Márta István a kulturális központ ügyvezetője köszöntötte őket rövid előadásával majd közösen megnézték a Gyugyi gyűjteményt, a rózsaszín kiállítást és a látványmanufaktúrát is. A Zsolnay Negyed menzáján elfogyasztott ebéd után az új-építésű Kodály Központ felé vették az irányt. Természetesen videó is készült a kirándulásról, melyben „hőseink” mesélnek munkájuk során szerzett tapasztalataikról. Elmondásuk szerint az értékek összegyűjtése fontos feladat, mert a hosszú idők során a jelenleg élő hagyományok könnyen feledésbe veszhetnek. Szívesen vesznek részt a programban, mivel rengeteg információt gyűjthetnek össze és mindezek mellett még jól is szórakoznak.

 

 

pécs1

Tanulmányút Pécsen

 

A munkáról sem feledkeztek meg a fiatalok, haza érkezésük után belekezdtek az információk feltöltögetésébe a „szeresdamagyart.hu”-ra. Elsőként került fel a pulaiak által precízen megszerkesztett videó a településen található római katolikus templomról, majd nem sokkal később Reményi Antal tanító és néprajzi-helytörténeti kutató munkásságát összefoglaló kisfilm is elkészült. Monostorapátin több hetes kemény munkát magába foglaló leírás és videó-szerkesztés után készült el a falumúzeum bemutatása. A kapolcsi fiatalok Farkas Ivettet a „Kapolcsikumok” háziasszonyát keresték fel kérdéseikkel, aki lelkesen fogadta érdeklődésüket. Taliándörögdön a minden évben március elején megrendezésre kerülő borversenyt dolgozták fel és Szombathelyi Margitot keresték fel, aki gyönyörű csipkekosarait és –terítőit mutatta be az értékőröknek. Feldolgozásra került még az Öcsi Nagytó és mesébe illő környéke is.

Miután minden felkutatott jellegzetesség felkerült a honlapra, a kiscsapat belevágott a záró rendezvény megszervezésébe, amiben Tóth G. Péternéprajzkutató nyújtott nekik nagy segítséget. A kiállítást„Értékspájz” névre keresztelték. A fiatalok mindenek előtt kiválasztották a településükre leginkább jellemző értéket, majd az erről összegyűjtött anyagok segítségével törekedtek településük bemutatására. A megnyitó előtti pár napot az önkéntesek Kapolcson töltötték a polcok festésével és a „spájz” feltöltésével. A 10 napos rendezvény alatt debütáló Értékőr Hálózat nem csak az érintett településeken élők között, de a „Völgybe” látogató vendégek körében is óriási sikert aratott. Ekkor került megrendezésre az első Pannon Térség Ifjúsági Értékőr találkozó is, ahova mind a Veszprém környéki települések értékőrei, mind a második felvonásban szereplő fiatalok meghívást kaptak.

 

spájz

 

Az Ifjúsági Értékőr Hálózat híre az egész országban elterjedt. 2013 őszén Bács-Kiskun megye2014 elején pedig Fejér megye is csatlakozott a projekthez. Az értékgyűjtés Veszprém megyében is folytatódik tovább, 2014 februártól a Sümeg környéki kistérségben kezdték meg a fiatalok az önkéntes munkát.

2014 nyarán első alkalommal került megrendezésre a Pannon Értékőr tábor Zánkán, amely egy mérföldkő volt a hálózatépítésben. A Dörögdért Ifjúsági Egyesület, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány több mint harminc fiatalt üdültetett Zánkán hat napon át, olyan fiatalokat, akik az elmúlt két év során különböző területeken dolgoztak a hungarikum mozgalomban, gyűjtötték és dokumentálták saját településeik, megyéik értékeit. A hat nap elteltével olyan szoros kötelék, s ez által összetartó közösség épült ki, mely alapja lehet egy egész országot átszövő értékőr hálózatnak. A táborozók két településen gyűjtöttek értékeket, Balatonakaliban, illetve Zánkán. Kis csoportokat alkotva, szakmai segítővel, illetve csoportvezetővel indultak a helyi tájházba, templomba, gyógynövénykertbe, vagy épp népdalkörhöz látogatóba.  Fotógalériákat, kisfilmeket készítettek és ajánlást írtak egy-egy értékről a már meglévő Zánka Értéktár Bizottságnak, illetve a remélhetőleg közeljövőben megalakuló Balatonakali értéktárba. Az egyik délután kézműves foglalkozáson vehettek részt a fiatal értékőrök. A Herendi Porcelánmanufaktúra két festőjével maguk is kipróbálhatták a porcelánfestés technikáit. Ezen kívül fát faraghattak a Junior Príma-díjas bakonybéli fafaragóval, Kropf Milánnal, bőrműveskedhettek Hatos Adéllal, vagy feldobhatták egy-egy ruhadarabjukat a Bács-Kiskun megyei értékőrök által bemutatott „gardrob tuninggal”. A hat nap során kirándulásra is maradt idő. A táborozók hajóval mentek át Zánkáról Tihanyba, ahol megnézték az apátság épületét és azt is bebizonyították, hogy él még a híres tihanyi visszhang. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a hungarikum mozgalom elindítója is ellátogatott az I. Pannon Értékőr Táborba.

 

tábor

 

Lezsák Sándor látogatóban az I. Értékőr Táborban