Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Következő oldal »

Értékőr mozgalom a Kárpát-medencében - multimédiás oktatási segédanyag készült a képzés megvalósításához 2014.12.15. 12:47

A Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány által elindított Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat lényege, hogy a települési, megyei értéktárak kialakítása során az értékgyűjtő, dokumentáló és archiváló feladatokat helyben lakó fiatalok végezzék. A programnak köszönhetően a fiatalok újra megismerik és felismerik közvetlen környezetük értékeit, mindemellett szabadidejükben hasznos tevékenységet végeznek.

 

multimédia - 300

A program során a résztvevők elméleti ismeretekkel gazdagodnak és elsajátítják azokat az ismereteket, melyek alapján képesek lesznek önálló munkát végezni. Alkalmasak lesznek arra, hogy egy település értéktárát feltöltsék, a feltöltött értékeket a későbbiek során gondozzák. Ehhez nyújtana segítséget a Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány közös munkája: egy segédanyag, ahol bemutatkozik a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat, melynek munkatársai könnyed formában szemléltetik a helyi értékőrzés alapjait.

 

multimédia2 - 300

 

A multimédiás képzési anyag lehetővé teszi, hogy az eddig felhalmozott tapasztalatokat, elméleti és gyakorlati ismereteket modern oktatási- és videotechnikai eszközökkel mások számára is megismerhetővé tegyék. A végtermék alkalmas lesz arra, hogy az értékőr program előzetes ismerete után egy közösség a legfontosabb elméleti és gyakorlati ismeretek birtokába kerüljön. Az oktatási segédanyag segítségével a témában jártas szakemberek az ország bármely pontján meg tudják valósítani a képzési programot.

Herendtől a Nivegy-völgyig: Tanulmányúton az értékőrök 2014.11.06. 15:19

Veszprém megyébe látogattak tanulmányútra a Fejér megyei értékőrök. A fiatalok Herenden a porcelánkészítéssel, Szentantalfán a Mosóval ismerkedtek. Helybéli értékőr kísérőik végigvezették őket a Nivegy-völgyön – ahol régi legendákat keltettek életre.

A mezőszilasi, pusztaszabolcsi és rácalmási fiatalok felnőtt kísérőikkel, az Pannon Értékőr Hálózat koordinátoraival és a Fejér Megyei Művelődési Intézet munkatársával Székesfehérvárról busszal indultak a látóútra. Elsőként Herenden, a Porcelánmanufaktúrában fogadták a csapatot. A minimanufaktúrában megismerkedhettek egy Hungarikum létrejöttének folyamataival, majd meglátogathatták a múlt értékeit is a Herendi Porcelán Múzeumban.

 

A herendi minimanufaktúrát is meglátogatták a Fejér megyei értékőrök


Herendről a Nivegy-völgyön vezetett keresztül az értékőrök útja – a völgyet alkotó öt települést a balatoncsicsói értékőrök mutatták meg társaiknak. A balatoncsicsói Zsóka Fogadóban elköltött ebéd után Szentantalfa egyik nevezetességéhez, a „Mosóhoz” látogattak, amely a környék legtisztább vizű mosóihoz tartozik. Innen a Balázs-hegyre, a Balázs-templom romjaihoz vezetett az útjuk, ahol a terület évezredes történetét is megismerhették.

 

Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon alkotják a Nivegy-völgyet. A legenda szerint a területet egy király úgy osztotta fel 3 fia (Jakab, Antal és István) között, hogy mindegyiknek adott egy nyilat és egy íjat. Ahová ellőtték a nyilat ott alapították meg a településüket. Jakab – Szentjakabfát, Antal – Szentantalfát és végül ahova István lőtte el, ott épült fel Balatoncsicsó.

 

 

Balatoncsicsó nemrég felújított temploma, Szent Ágoston nevét viseli. A parókián Nemes Gusztáv nem csak a templom történetételevenítette fel, hanem mesélt az értékőröknek a helyiek egy nagy álmáról, egy olyan közösségi térről, amely a környező öt település civil szervezeteinek és az ifjúságnak nyújtana színteret, illetve a helyi termékeknek is otthont adna.

A napot egy közös helyi értéktotóval zárták, melyben máris tesztelték a látóúton bemutatott Nivegy-völgyről szerzett ismereteiket.

 

2014.08.28.

Forrás: www.omegahirek.hu

Összefoglaló az Első Pannon Ifjúsági Értékőr Táborról 2014.11.06. 15:04

Dörögdért Ifjúsági Egyesület, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány valamint a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért jóvoltából a Pannon Térség Ifjúsági Értékőr Hálózat tagjai egy hetet tölthettek együtt a Balaton partján fekvő Erzsébet Üdülőközpontban. A hosszas internetes kapcsolattartás és e-mail váltások után végre elérkezett a várva-várt személyes találkozás pillanata.

 

Június 23-án délután az értékőrök az ország több területéről érkeztek Zánkára, többek között Veszprém megyéből, az értékőr mozgalom „kiinduló pontjából”, valamint Bács-Kiskun és Fejér megyéből, ahol jelenleg is folyamatban van az értékőrök képzése. A szállás elfoglalása után a fiatalok rögtön neki is láttak az előttük álló feladatoknak. Az ismerkedési est alkalmával minden megye kiállítást készített az általuk már a tábor előtt összeválogatott „értékbatyukból”. A fiatalok nem csak környéküket jelképező tárgyakkal, hanem egy rövid szöveges körítéssel is készültek társaik számára. A Veszprém megyei értékőrök csapata többek között kapolcsi fonott kosarakat, kézműves szörpöket és lekvárokat, monostorapáti faragott fatálat valamint taliándörögdi horgolt „csodákat” és a Klastrom templomrom egy darabját is bemutatta messziről érkezett társaik számára. A Bács-Kiskun megyei fiatalok környékük jellegzetes népviseletét magukra öltve mutatták be az asztalukon gondosan elrendezett helyi termékeket, köztük több féle bort és pálinkát, tejfölt és a legnagyobb népszerűségnek örvendő libatöpörtyűt, mely az esti órákban sok „éhhalál szélén” álló értékőr életét mentette meg. A Fejér megyéből érkezettek 5 érzékszervünk alapján mutatták be településüket. Megcsodálhattuk egy helyi festőművész S. Iván János munkáját, megkóstolhattuk a házilag készített süteményeket, érezhettük a vidék illatát a frissen vágott szalmakötegen keresztül, valamint megtapinthattuk Lippai János faragásain keresztül az igazi életérzést.

 

zánka

Másnap a reggeli után rögtön bele is vágtunk az előttünk álló feladatok előkészületeibe. Mielőtt elindultunk volna Balatonakaliba, értékmustrát tartottunk az ott fellelhető nevezetességekről, kiválasztottunk 4 elemet, majd kisebb csapatokba verődve irányba vettük a vasútállomást. Balatonakaliban két helyi fiatal segített nekünk eltalálni a kiszemelt helyszínekre. Az első kis csoport a régi idők emlékét őrző Kossuth utca egyik házánál vált ki a tömegből, mely a Balaton-felvidékre jellemző építészeti stílus szerint épült. Manapság a község tájházaként szolgál, tetőterében a környéken összegyűjtött „antik” használati tárgyak sorakoznak a látogatókra várva.  
Ez idő alatt egy másik kisebb csapat Hudák Éva nénivel, egy helyi idősödő hölggyel készített riportot, akire a „két lábon járó lexikon” címet ragasztották a falu lakói. Az értékőrök további két csoportra oszlottak, melyekből az egyik Tóth Bélával a „Fék Üzletház” tulajdonosával találkozott, míg a másik része Balatonakali borospincéihez látogatott el a „Borúton” végig haladva.
A délután folyamán az elkészült riportok és felvételek feldolgozásra kerültek, az értékőrök lelkesen válogatták a képeket, töltötték az adatlapokat és vágták a videofelvételeket. Mielőtt még mindenki álomba szenderedett volna, közös játékkal zártuk a fárasztó napot, hisz reggel ismét kemény munka várt a csapatra.

 

tábor2

Szerdán Zánka falut vettük útirányba, ahol Horváth Lajos a helyi általános iskola igazgatója fogadott minket nagy szeretettel. Az egyik kis csoport a népdalkör tagjaival ismerkedhetett meg, míg a többiek a Zánkai Tájházat, a Református templomot és az éppen épülő Füvész kertet tekintették meg. Zánkáról „haza” térve kézműves foglalkozás várt a táborlakókra. A Herendi Porcelánmanufaktúra két festőjével maguk is kipróbálhatták a porcelánfestés technikáit. Ezen kívül fát faraghattak a Junior Príma-díjas bakonybéli fafaragóval, Kropf Milánnal, bőrműveskedhettek Hatos Adéllal, vagy feldobhatták egy-egy ruhadarabjukat a Bács-Kiskun megyei értékőrök által bemutatott „gardrob tuninggal”. Később Szabó Csaba, a Népművészet Ifjú Mestere ismertette meg egyik jelentős hungarikumunkat az értékőrökkel. A táncház módszernek köszönhetően a táborlakók is kipróbálhatták énektehetségüket és ritmusérzéküket is.

A tábor vége felé közeledve, csütörtökön a Zánka nevet viselő motoros hajóval Tihanyba látogattunk, ahol az Apátság megtekintése és a kecskekörmök legendájának megismerése után közösen kipróbáltuk „él-e még a Tihanyi Visszhang”. Az „értékőr” jelszót negyvenen kiáltottuk egyszerre a Visszhang-domb tetejéről az Apátság északi falának irányába, mely 2 másodpercen belül válaszra is talált. Ezen eseménynek minden értékőr szem- és fültanúja volt, aki nem hiszi, járjon utána! A bátrak ezt követően még egy gyalogtúra keretében felkeresték a település egyik nevezetességét, a hegy oldalában lévő barát-lakásokat, majd újra hajóra szálltunk és visszaringatóztunk szálláshelyünkre. A napsütésnek, a csendnek és a hullámoknak köszönhetően a csapat több tagja is pihent egy kellemes órácskát a hajó fedélzetén napozgatva.

zánka3

Péntek reggel nagy volt a sürgés-forgás értékőrék földjén. Elérkezett az egész hét munkáját összefogó bemutatkozás pillanata. Az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy a Zánkát és Balatonakalit képviselő vendégeinken kívül Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét is köreinkben köszönthettük, akit tiszteletbeli értékőrré is avattunk. Lezsák Sándor kiemelte, hogy a hungarikum mozgalom egyik legjelentősebb feladata, hogy a helyi értékeket is elő tudjuk hívni, a vidéki zárt közösségek pincéiből is, melyben jelentős szerepet játszanak az értékőrző munkát végző fiatalok. A táborlakók bemutatták a vendégeknek a kisfilmekből készült rövid összeállítást, majd az értékbatyuként hozott tárgyakról is egyesével meséltek.
A bemutató sikerét megünnepelve délután közös strandolás, este pedig hangulatos szalonnasütés vette kezdetét. A napot egy spontán kialakult táncos mulatság zárta, melyben a lelkes fiatalok alkalmazták a szerdai táncház jellegzetes módszereit is.

 

zánka5

Ennek az egy hétnek köszönhetően rengeteg hasonló gondolkodású, tehetséges és barátságos emberrel volt lehetőségünk megismerkedni. A sok munka mellett, állandóan játszottunk, nevettünk és mindezek által szoros barátságokat kötöttünk.  Az I. Értékőr Tábor, sajnos, nagyon hamar elrepült, de az emlékek egy életre bennünk maradnak. Lehetőségeink szerint jövőre ismét találkozunk…

Stumpf Rebeka

2014.07.01.

Lezsák Sándor az értékőr táborban 2014.11.06. 14:58

Akkor lesz igazán értéke a hungarikum és értékmozgalomnak, ha elő tudjuk hívni a helyi értékeket – mondta Lezsák Sándor Zánkán azoknak a fiataloknak, akik az elmúlt két évben értékőrként gyűjtötték Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megye értékeit. A Pannon Értékőr Hálózatban dolgozó fiatalok hétfő óta táboroznak a Balatonnál.

A pihenés és ismerkedés mellett a táborozók komoly munkával töltik a szabadidejüket. Balatonakali és Zánka több értékét is felkutatták és dokumentálták, majd ajánlásokat készítettek róluk a helyi értéktárakba. Az ajánlásokat pénteken kapták meg a települések polgármesterei.

A Dörögdi Ifjúsági Egyesület a Hungarikum Bizottság pályázatán elnyert támogatásból táboroztat fiatalokat Zánkán térítésmentesen. A szervezésben és a helyszíni programok lebonyolításában a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány is közreműködik.

Az egy hetes programra Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megye értékőrei kaptak meghívást. A zánkai tábor célja, hogy az ország különböző pontjain, az értékőr mozgalomban dolgozó fiatalok között minél aktívabb kapcsolat alakuljon ki, átadhassák egymásnak tapasztalataikat és szakmai segítőktől, akik felnőtt csoportvezetőként vesznek részt a táborban hasznosítható ötleteket, segítséget kapjanak további munkájukhoz. A zánkai Erzsébet üdülőközpont és Táborban megrendezett I. Pannon Értékőr Tábor hétfőn kezdődött és szombatig tart. A fiatalokhoz pénteken Lezsák Sándor, a hungarikum mozgalom életre hívója is ellátogatott.

 

 

Lezsák Sándor a helyi értékek fontosságáról beszélt a fiatal értékőröknek


Lezsák Sándor az értékőröket és mindazon embereket, kis közösségeket, akik az értékeink felkutatásán, megőrzésén dolgoznak búvópatakhoz hasonlította. Mint mondta, a búvópatak, érszerűen behálózza a Kárpát-medencét, gyógyít és levegőt ad. „Az ilyen emberek és az ilyen kis közösségek búvópatakszerűen vannak jelen, néha feltörnek a felszínre, mint itt Zánkán, levegőt adnak, gondolatot adnak. Mindez egy újabb erőforrás ahhoz, hogy a Kárpát-medencében sikere legyen a magyarságnak” – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke. Lezsák Sándor emlékeztetett, az egyik legfontosabb fogalom ebben a munkában, az értékhordozó fogalma. „A legkisebb falvaknak is vannak értékei, a helyi csúcsteljesítmények. Ezeket kell felszínre hozni, megismertetni és megőrözni. Az értékmozgalomnak, a hungarikum mozgalomnak akkor lesz igazán értéke, ha ezeket a helyi értékeket elő tudjuk hívni, ha azok teret kapnak” - mondta a politikus. Példaként említette Zsuzsi néni kalácsát. „Zsuzsi néni tanítsa meg a helyi fiataloknak annak a kalácsnak a receptjét. Készítse el velük akár a saját konyhájában és ezért kapjon tiszteletdíjat. Ne várjuk ezt tőle ingyen – hanem ennek támogatására legyenek a költségvetés által kiírt pályázatok” – jegyezte meg Lezsák Sándor. Mint mondta, ezt a szemléletet szeretnék elterjeszteni a településeken.

 

 

"Értékszemle"


Ma Magyarországon közel 400 helyi értéktár és helyi értéktár bizottság van. Legalább ugyan ennyi helyen van előkészületben. Év végére így az ezret is elérheti a települési értéktárak, értékgyűjtemények száma – ami már komoly, meghatározó bázist jelent. Az Országgyűlés alelnöke szólt a határon túli értékgyűjtő munkáról is. Megjegyezte, ezeken a területeken kollégiumi rendszerben gondolkoznak. Elsőként Horvátországban Drávaszögben épül ki a kollégium, felsőoktatási intézmények segítő együttműködésével – mely a modell lehet. A programban résztvevő fiatalok, egyetemisták, főiskolai hallgatók fogják feltérképezni a Drávaszög magyar lakta területeit. Több hétig járnak majd házról házra, kérdőíveket töltenek ki és anyagot gyűjtenek, elbeszélgetve az ott élőkkel. Majd három hónapot kapnak, hogy feldolgozzák a gyűjtött anyagot. Ezt követően újra visszamennek az adott területre, hogy elkészítsék a dokumentációkat, fotókat, filmeket. A program zárásaként kiadványokat jelentetnek meg és konferencián számolnak be a tapasztalatokról. A drávaszögi mellett készül a vajdasági, a kárpátaljai kollégium is. Erdélyben pedig több kollégiumban párhuzamosan történne a munka. Lezsák Sándor szerint mindezen elképzelések megvalósításához a teljes határon túli magyar területeken 8-10 év szükséges.

„Nagyon sokan küldenek be értékleltárakat, internetről, lexikonokból összeollózott szövegekkel. Nagyon kevés mögött van tényleges helyi kutatómunka. Holott erre lenne szükség. Az értékhordozók, akik az értékek bűvkörébe kerülnek a munka által, adják tovább azt a fiataloknak. A helyi érték jelenjen meg a vendéglátásban, a turizmusban, az iskolákban, a tananyagokban, határon innen és túl. Majd mindazoknak, akik ennek a részesei, legyen ez sikerélmény, érezzék a megbecsülését a munkának, amit elvégeztek. ” – sorolta a távlati elképzeléseket, vágyait Lezsák Sándor.

 

 

Tiszteletbeli értékőrré avatták Lezsák Sándort


Az Országgyűlés elnöke a táborozó fiataloknak azt mondta, nagyon fontos az a munka, amit végeznek, s azért is jött el közéjük, hogy személyesen mondjon köszönetet. „Köszönöm Önöknek ezt a munkát. Bízom benne, hogy évek, akár évtizedek múlva is találkozunk, találkoznak majd egymással” – fogalmazott. A három megyéből érkezett értékőrök egy kis kiállítást is berendeztek a saját településükről hozott értékekről – melyen végig kalauzolták a neves vendéget.

A találkozó alkalmával dr. Horváth Zsolt, az értékőr hálózat kiépítője tiszteletbeli értékőrré avatta Lezsák Sándort.

 

2014.06.30.

Forrás: www.omegahirek.hu

Értékeket gyűjtenek a fiatalok Zánkán – 40 értékőr táborozik a Balaton partján 2014.11.06. 14:57

A Hungarikum Bizottság pályázatának köszönhetően első alkalommal táboroznak együtt a Pannon Térség Ifjúsági Értékőr Hálózat programjában részt vevő fiatalok. A Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyéből érkezett értékőrök most a balatonakali és a zánkai települési értékek felkutatásában teszik próbára magukat.

Érezzék jól magukat, ismerkedjenek meg egymással és vegyenek részt a környező települések helyi értéktárainak felkutatásában – ez volt a három legfontosabb szempont, amely alapján megpályázták és a sikereses pályázat után összeállították az értékőr tábor programját a szervezők. dr. Horváth Zsolt korábbi országgyűlési képviselő kezdeményezésére 2011 őszén indult útjára Veszprém megyében az értékőr mozgalom. Sikerének köszönhetően immár közel 200 olyan fiatal van szerte az országban, akik bekapcsolódtak a helyi értékek gyűjtésébe. Közülük érkezett az a 40 fiatal és felnőtt segítőik, akik most a zánkai értékőr tábor lakói.

 

Komoly munka kezdődött el a keddi naptól, hiszen a táborozók jártak már a balatonakali és a zánkai tájházban, az akali borút egyesületnél, a helyi termékeket árusító üzletházban. Készítettek interjút többek között Takács Ferenccel, az ismert gyógynövénykutatóval, megismerkedtek a zánkai helytörténeti gyűjtemény értékeivel, a református templom épített örökségével. A délelőtti terepgyakorlat után minden délután az összegyűjtött értékek feldolgozásával folytatódik a munka, szöveges leírásokat, fotógalériákat, videofilm összeállításokat készítenek az értékőrök, melyek felkerülnek majd awww.szeresdamagyart.hu honlapra is.

 

A pénteki nap fontos dátum lesz a táborban, hiszen a tervek szerint ezen a napon látogatást tesznek Zánkán a környező települések polgármesterei, valamint vendégül látják az ifjú értékőrök Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét is.

A táborvezetők között ott van Bazsó Gabriella és Hoffner Tibor, akik a kezdetetek óta részt vesznek a Pannon Térség Ifjúsági Értékőr Hálózat kialakításában, valamint dr. Horváth Zsolt, aki most a Pannon Térség Fejődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, és a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

 

2014.06.25.

www.omegahirek.hu

Következő oldal »