Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Érték megnevezése

Paprikaőrlés hagyománya


Település neve

Nagydobrony (Kárpátalja)


Adatfelvétel időpontja

2015.10.10.


Kategória

Nagydobrony, Kárpátalja


Értékőr neve

Szaniszló Erzsébet,Szaniszló Bettina,Barkaszi Erik


Adatfelvétel forrása

Hidi Sándor (Nagydobrony)


Érték jellemzőinek rövid leírása

A paprikaőrlésnek több évtizedes hagyomány van Nagydobronyban. Itt őrlik a legfinomabbra a szárított paprikát, ami az ételben ezáltal jobban tud felolvadni és intenzívebb a hatása.

Érték bemutatása

A paprikaőrlésnek Nagydobronyban évtizedes hagyománya van. Mindez arra vezethető vissza, hogy a dobronyi emberek a termőföldet egy év alatt 2-3 alkalommal is megművelik. Első alkalommal már februárban bevetik burgonyával, majd a kitermelés után a paprikapalánta ültetése következik. A beérett paprikát augusztus végén szeptember elején leszedik, s egyesek fűzik, mások zsákokban szárítják meg a napon. A megszárított paprikát Nagydobronyban Hidi Sándorhoz viszik megőrölni. Hidi Sándor saját készítésű őrlőgéppel dolgozik. A megszárított, durvára tört paprika zsákokban kerül a malomba. Két őrlő található nála, melyet a kolhoz rendszer idején maga esztergályozott. A nagyobbik őrlő 6-8 kw-os, s a rosta mérete 1mm, míg a kisebbikben 0,8 mm. A megfelelő rostaméret az őrlés folyamatosságát garantálja,s nem engedi a paprika túlmelegedését a tölcsérben. Az első őrlőből egy zsákkal bélelt vedérbe kerül az őrlemény,majd egy kádba, melyből a második őrlőbe rakja. Ahhoz, hogy megkapjuk a megfelelő finomságú paprikát ( s ez az, ami csak a nagydobronyi paprikára jellemző), a durvára tört, megszárított paprikát négyszer kell átőrőlni. A kész terméket kádban hűti ki és műanyag zsákban tárolja. Az így becsomagolt paprika száraz, hűvös helyen akár 2-3 évig is eláll, s nem veszít a minőségéből, csak egy kis színvesztés figyelhető meg. Régebben Sándor is foglakozott paprika szárítással kialakított szárítóban. Ez egy zárt, fűthető helyiség volt, melynek mennyezetére szegek voltak beütve, és azon függtek a felfűzött paprikák. A szárítóban 30-40 fok mellett 10 nap alatt száradt meg a paprika. A száraz termést nagy kádban, fadoronggal törte durvára, s ezt zsákokba öntötte. Régebben a faluban huszan is foglalkoztak őrléssel, ez a szám 2015-re lecsökkent ötre. Az elhozott durvára tört parika őrlés után mennyiségéből alig veszít. Ha jól megszárított a paprika, akkor 100 kg-nál őrlés után 0,5 kg a veszteség. Nyersebb alapanyag esetén ez a veszteség 2-3 kg is lehet. Egy szezon alatt 6 tonna paprikát is megőről Sándor. A megőrölt paprikát a Kisdobronyban üzemelő csomagolóüzem vásárolja fel. A kimért, csomagolt paprika nagyobb mennyiségben Kárpátalján kerül értékesítésre, exportra Magyarországra viszik. Helyi termelők egy része önállóan is árusítja a saját maga által csomagolt paprikát. Az értékesítés előtt mintavétel útján minősítik az őrleményt. A nagydobronyi paprika eddig minden minősítésen megfelelt. S mitől különleges a nagydobronyi paprika? A húsos parika szinte bordóra érik meg, s egy darab hosszúsága 20-25 cm is lehet. A pirosabb paprikában nagyobb a c-vitamin tartalom. Az itt termelők nagy része felfűzve, napon szárítja a termést, s a darálóba a paprika magja és a szára is bele kerül. Bár kísérleteztek a mag és szár nélküli őrléssel is, és így jöttek rá arra, hogy a mag olajossága teszi jó állagúvá a paprikát. A nagydobronyi paprika jellegzetességét adja még, hogy nagyon finomra van őrőlve, s így jobban feloldódik az ételben. Az utóbbi időben a gazdák a magyar paprikát kezdték el termeszteni, melyek bár nem nőnek olyan nagyságúra, mint a dobronyi, de könnyebben száradnak és nagyobb a terméshozamuk.

Képek

paprika 003 002