Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Érték megnevezése

Nagydobronyi hagyományos ételek és receptjeik


Település neve

Nagydobrony


Adatfelvétel időpontja

2015.09.26.


Kategória

Nagydobrony, Kárpátalja


Értékőr neve

Benedek Viktória, Nagy Csilla, Nagy Mónika, Kovács Árpád


Adatfelvétel forrása

Hidi Ágnes


Érték jellemzőinek rövid leírása

Régi idők háziasszonyainak egyszerű, de annál felejthetetlenebb íz világú főztjeit gyűjtöttük össze. A házilag készült tejfel és ótottej, az önállóan gyúrt laska tészta, melyből a „vason sült haluska” lesz, vagy az otthon gyártott gombóda előállítása nem jelent gondot a nagydobronyi asszonyoknak. Igazi, Dobronyra jellemző ételek receptjei csábítanak arra, hogy mi is tevékenykedjünk kicsit a konyhában, hogy megkíséreljük elkészíteni azt a csodát, amelyet anyáink, nagyanyáink hagytak ránk.

Érték bemutatása

Jellegzetes vonása ezeknek a dolgos asszonyoknak, hogy a Nappal kelnek és fekszenek, közben pedig számos irányba figyelnek. A napi rutinos teendőik mellett időt kap egy kis tésztagyúrás, gyümölcsaszalás, túró fűtés, főzés, esetleg egy kis kézimunka, mint a varrás, horgolás, hímzés. Ennek ellenére nem panaszkodnak, inkább tevékenykednek tovább. Ilyen célból kerültünk Hidi Ágnes nagydobronyi háziasszony konyhájába, aki elképesztően rutinos konyhai pörgéssel fogadott és vendégelt meg bennünket. Ahogy ő mondja: „ A nagydobronyi háziasszony egyszerre több mindent csinál a konyhában, mert az idő pénz!” A szóban forgó ételek titkait bemutatva egy kis ízelítőt kaphattunk Nagydobrony hagyományos ételeiről. Íme, néhány recept! Az Ótott tejet régen általában ünnepek másnapján főzték, másnaposságra, mert jót tesz a gyomornak. Hozzávalók: 3 l. házi tej 2,5 dl. házi tejföl 4 dl. tengeri (kukorica) dara Elkészítése: A tejet egy órát főzzük (lassú tűzön), amíg sárga nem lesz. Kihűtjük testhőmérsékletre, majd beótjuk 2,5 dl. tejföllel (belekavarjuk). Az ótott tejet begöngyöljük (ruhával betakarjuk a forró edényben) és 12 órát állni hagyjuk. A kukoricadarából puliszkát főzünk. Az előre beáztatott tengeri darát 1,5 dl. tejben megfőzzük, 2 kanál cukorral, csipet sóval ízesítjük (fél órát főzzük). Másnapra a legfinomabb. A puliszkát felkockázzuk, majd leöntjük ótott tejjel, így tálaljuk. A következő ételt a dobronyi asszonyok vasárnap reggelire készítik a családnak: Gombódás, tormás káposzta Hozzávalók: Tormalevél, egy fej hagyma, zsír, 3 k.k. piros paprika, 1 k.k. csípős házi paprika, 2 k.k. fekete bors, só, 0,5 kg. hús (marha, vagy disznó), gombóda tészta. Elkészítés: A tormalevelet előző nap leszedjük, megmossuk, lekocsányoljuk (levágjuk a vastag szárát). Ecetes, sós vízzel leforrázzuk, legalább kétszer, ebben a lében állni hagyjuk. Közben elkészíthetjük a gombóda tésztát: 0,5 kg. lisztből, csipet sóból, 4 tojásból tésztát gyúrunk, megreszeljük, megpirítjuk (ebből néha, téli estéken előre is elkészíthetünk több adagot). A húst megaprózzuk (kockára vágjuk). Egy kis fej felaprított hagymát zsíron felpirítunk, hozzáadjuk a fűszereket, majd 3 dl. vízzel felfőzzük, leforrázzuk vele a gombódát, lefedjük, állni hagyjuk, végül hozzáadjuk a húst és ezeket mind összekavarjuk. A fazék aljára apróra vágjuk a káposztát. A tormalevélbe betöltjük a tölteléket és szorosan egymás mellé a fazékba rakjuk. Vízzel felöntjük, sózzuk, amikor fő, paradicsomlével meglocsoljuk és fél órát még főzzük. „Ha belelép a disznó, akkor jó!” – azaz, ha húsdarabok is kerülnek a káposzta közzé. Régen egy kocka tepertőt is tettek a töltött káposzta közepébe. Tejföllel, vagy paradicsomlével is tálalhatjuk, ízlés szerint. Cibere Hozzávalók: Korpa, tengeri dara, só, tej. Elkészítés: 3-4 napig meleg napos helyen érleljük a vízbe áztatott korpát, míg megposhad, posványos lesz. Ebben a lében meg is főzzük sóval a tengeri darát. Csak tiszta házi tejjel behabarjuk, felfőzzük. A lányok az édesanyjuktól, nagymamájuktól tanulták a konyhában a hagyományos ételeket, „Mindig ott sertepertéltek a konyhában”. Angyalbögyörő Hozzávalók: 2 db. krumpli,4 db. tojás, só,0,5 dkg. liszt. Elkészítés: a krumplit héjában megfőzzük, megtörjük. A lisztet a tojással, sóval összegyúrjuk. Lisztezett táblán elnyújtjuk ujjnyi vastagra. Csíkokra vágjuk, megsöndörgetjük, sós vízben kifőzzük. Szalonnát pirítunk a tetejére. Szaggatott, káposztás puliszka Hozzávalók: 0,5 dkg. tengeridara, 1,5 dl. víz, savanyú káposzta,zsír. Elkészítés: A tengeri darát sós vízben megfőzzük. Egy fazékban felteszünk vizet főni és a még meleg puliszkát kanállal beleszaggatjuk. A savanyú káposztát zsíron megpergeljük (pirítjuk). Trapp Hozzávalók: Két nagy krumpli, 40 dkg liszt, tojás. Elkészítés: A krumplit megreszeljük, összekavarjuk a liszttel és a tojással (a krumpli levét leöntjük), csipet só, hogy jó sűrű tésztát kapjunk. Haluska szaggatón sós vízbe beleszaggatjuk. Tejfölösen szalonnával tálaljuk. Apró káposzta Hozzávalók: Savanyú káposzta, zsír, töltött káposzta töltelékje, paprika, hagyma. Elkészítés: A savanyú káposztát kimossuk, kinyomjuk. Paprikás, hagymás zsírt készítünk a fazék aljára, azután rétegezzük a hozzávalókat: káposzta, kukoricadara, húsos töltött káposzta töltelék. Vízzel felöntjük, kis fedővel lenyomjuk, ha fő, paradicsomlével meglocsoljuk. Fél órát főzzük. Nyáron a háziasszonyok a gyümölcsöket megaszalták, megszárították, majd télen felhasználták különböző ételek főzéséhez. Gyümölcsleves Hozzávalók: 0,5 dl. aszalt gyümölcs (lehet vegyes is), 1 dl. tej, egy kanál liszt. Elkészítés: A szárított gyümölcsöt odatesszük kis cukorral főzni, mikor megduzzad, behabarjuk tejjel, és a liszttel. Aszalt zöld paszuly Hozzávalók: Szárított paszuly,1 dl.tej,1 k. liszt,1 tojás, ecet. Elkészítés: Nyáron a gyenge paszulyt megfőzzük sós vízben. Kiterítjük a napra megszáradni, megaszalódni. Télen odatesszük a szárított paszulyt főzni és a tejjel, liszttel, tojással behabarjuk. Sóval, ecettel ízesítjük. Csipkedli Hozzávalók: Zsír, disznócsont, 2dl bab, 1 tojás, liszt, sárgarépa, hagyma, bors, só, pirospaprika. Elkészítés: Paprikás-hagymás zsírt készítünk, felöntjük vízzel, beletesszük főni a csontot és a babot. Közben egy tojásból, lisztből tésztát gyúrunk és elcsipegetjük. Sárgarépával, borssal, sóval, petrezselyemmel ízesítjük. A végén belefőzzük a csipegetett tésztát és összefőzzük. Kőttes palacsinta Hozzávalók: 25dkg liszt, 2-3 tojás, cukor, 1 cs. vaníliacukor, tej vagy savó, csipet só, zsír a sütéshez. Elkészítés: Összekavarjuk a hozzávalókat sűrűbbre, mint a palacsintatésztát. Kis csomókat rakunk a palacsintavasba és kisütjük. Tejföllel, lekvárral tálaljuk. Vason sült haluska Hozzávalók: Liszt, 3 tojás, tejföl, túró, szalonna. Elkészítés: A lisztből, tojásokból tésztát gyúrunk, elnyújtjuk, nagy kockákra vágjuk, vason megpirítjuk. Fazékban vizet forralunk és leforrázzuk vele a pirított tésztát, amit előtte összetörtünk. Állni hagyjuk, és a fölösleges vizet leöntjük. Szalonnát pirítunk a tetejére. Tejföllel, túróval tálaljuk. Zsíros almás Hozzávalók: 3 pohár (2,5dl) liszt, 1 sütőpor, 4 dl cukor, 2 ek. zsír, 2 tojás, 1,5 dl aludttej. Elkészítés: Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kétfelé osztjuk, nyújtóval elnyújtjuk. Töltelék: A hulló almát megreszeljük, cukorral, fahéjjal ízesítjük, a két tésztalap közé rakjuk és sütőben megsütjük. Télen, disznótor után főzik az asszonyok a következő ételt: Ecetes lé Hozzávalók: Disznószív, 1 l. víz, só, babérlevél, 1 l. tej, 3-4 ek. liszt, csokor petrezselyem, 6 tojás, ecet. Elkészítés: A disznószívet megfőzzük, felkockázzuk. Egy liter vízben odatesszük sóval, babérlevéllel főzni, majd behabarjuk. Habarás: 1 l. tej, 3-4 ek. liszt. 6 tojást megsütünk rántottának, felkockázzuk és belefőzzük a levesbe. Ecettel ízesítjük.

Képek

1 2 4 6 7 vason sűlt haluska