Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Érték megnevezése

OT-TÓ ÉTTEREM


Település neve

Pusztaszabolcs


Adatfelvétel időpontja

2014.06.02.


Kategória

Pusztaszabolcs


Értékőr neve

Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány


Adatfelvétel forrása

http://www.pusztaszabolcs.hu/index.php/ertektar


Érték jellemzőinek rövid leírása

A Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány megkeresésére készült el az OT-TÓ Étterem rövid története. Örömmel tölt el minket, akik működtetjük, hogy Pusztaszabolcson olyan értéket képvisel, amely érdemesnek találtatott arra, hogy a Pusztaszabolcsi Hagyományőrzők városunk értékei közé sorolják, jegyzékbe vegyék és mostantól így is nyilvántartsák.

Érték bemutatása

Én, mint az étterem tulajdonos felesége, megpróbálom a saját szemszögemből eme rövid esszében összefoglalni az eddigieket. 15 évvel ezelőtt, amikor megismerkedtem a férjemmel, a mindenki által jól ismert és emlékezetes OTTÓ Pizzériát üzemeltette, mint vállalkozó. Más étkezési lehetőség akkoriban, igazából nem is volt Pusztaszabolcson. Már az is hatalmas vendégkörrel rendelkezett, különféle felkéréseknek tett eleget, a mindennapi pizza és hamburgeren kívül. Sokszor készített hidegtálakat, különféle családi és vállalati rendezvényekre. A hidegtálait én művészinek találtam, rendkívüli tehetséggel készítette őket. Látszott az elhivatottság, a magasfokú szakmai hozzáértés, a lélek és szív, amit már ezekbe is beletett. Lassan azt éreztem, hogy ezt a kis pizzériát már kinőttük, kell valami olyan hely, ahol szabadon alkothat. Szárnyak kellettek, hogy repülhessen. Ekkor fogalmazódott meg bennem és inspiráltam arra, hogy építsünk egy saját éttermet, ahol kiteljesedhet a benne rejlő tehetség, megvalósulhatnak a valódi álmok, megmutathatja valódi értékeit, tehet az emberekért. Megtaláltuk a helyet, ahol remek beleérző képességgel, szervező készséggel, szinte romokból megtervezte és megépítette az éttermünket, néhány hónap alatt. 2007 októberében sikerült nyitnunk, a magyarországi bürokrácia szögesdrótjain átvergődve. Szinte már az első héten kiderült, hogy a 45 férőhelyes étterem, majdnem kicsinek bizonyul, mivel nem csak Pusztaszabolcs lakosai, hanem a környék falvai, városai is kíváncsiak voltak a férjem művére. Hamarosan neki kellett látni a terasz rész megépítéséhez, sőt a téliesítéséhez is, ami újabb 60 ember kényelmes befogadására alkalmas. Azt hiszem, hogy egy olyan rést sikerült találnunk, aminek pótlására nagy igény volt a környéken. A minőségi alapanyagokból készült ételekre, óriási adagokkal, megfelelő árakkal, amit elbír a környék fizetőképes kereslete. A vendéglátás a sok kis haszon elvén működik jól, tehát rengeteg a belefektetett munka, az árrést pedig a környék lakosaihoz igazítva alakítottuk ki. Ezt úgy érezzük sikerült, legalább is a mai napig is folyamatosan növekvő forgalom és kereslet ezt igazolja. Nagyon örülünk, hogy egyre több embernek tudunk munkát adni, helyben. Egyre több rendezvénynek lehetünk részesei, osztozhatunk a születésnapi örömökben, hozzátehetünk az esküvők fényéhez, segítséget nyújthatunk a halotti torokhoz, együtt zárhatjuk az évet különböző cégek dolgozóival, névnapot, névadót köszönthetünk, osztálytalálkozók részesei lehetünk, baráti társaságoknak készíthetünk ebédet, vacsorát. Az év egyik legnagyobb rendezvényén, a Szabolcs Napokhoz kapcsolódva szívesen látjuk, nagy örömmel fogadjuk testvérvárosaink külföldi gyermek- és felnőtt vendégeit és a Városi Önkormányzat képviselőit, dolgozóit. Szinte barátként köszöntenek bennünket az évek óta visszatérő német, angol, holland, orosz, török vendégek. Boldoggá tesz minket, ha jóllakottan, örömmel távoznak kedves vendégeink, és többször visszajönnek, hiszen ezért dolgozunk és ez ad erőt ehhez a nagyszerű, de könnyűnek nem nevezhető munkához. Szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, megerősítésként, hogy jó az amit, és ahogyan csinálunk. Természetesen ehhez szükség van egy valóban nagyszerű csapatra, munkatársakra, akikkel együtt dolgozunk nap mint nap. A férjem mellett a ritka tehetséggel bíró Szabó József (Jocó), remekbe szabott szakács. Szív és lélek együttese szüli a fantasztikus ételeket, amik kikerülnek a keze alól. Folyamatosan újít, új ötletekkel áll elő, gondoskodik az egész konyha naprakész működéséről. A vendégtér stabil bástyája pedig Bokréta Nikolett teremfőnök, aki évek óta mosolyával, kedvességével, tudásával, szakmai profizmusával nyűgözi le vendégeinket. Folyamatosan képezi magát, BOLS akadémiás bármixer és nemrég végzett, mint sommelier (borszakértő). A dolgozóinkat továbbképzéseikben támogatjuk, munkaidő kedvezménnyel és anyagilag is. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk nincs szervizdíj, nincs porból készült étel, az elérhető legjobb, legfrissebb alapanyagokkal dolgozunk. Az 5 nap nyitva tartás alatt hetente háromszor hoznak friss zöldséget, gyümölcsöt a piacról, húst a beszállítóink, naponta friss pékárut. Még a bonyolult és hosszadalmas konyhatechnikát igénylő ételeket is mi készítjük, mint például a barnamártás, amit 2 napig kell folyamatosan sütni, főzni. A húslevest, ami szintén 2 napig fő a fazékban, valódi húsból, csontból. Házilag gyúrjuk a tésztát, mi keverjük a majonézt, a tartármártást. Jóska isteni csípős és pikáns szószokkal lepi meg a vendégeket, mi keverjük, fűszerezzük a hamburger húst, valóban lisztből és tojásból, tejből készítjük a palacsintát, nálunk készül a csokoládé szósz a desszertekhez, igazi diót és aranymazsolát használunk, ahogy azt „a” Venesz József annak idején megírta. Próbálunk a lehetőségekhez mérten a különleges kívánságokhoz is igazodni, mindent úgy készíteni, ahogy a kedves vendégek igénylik. Akár vega-, kosher-, muszlim étel, akár liszt-, cukor érzékenységgel élő vendégeinknek is tudunk megfelelő ételeket készíteni. Folyamatosan újul az étlapunk, közösen a dolgozóinkkal alkotjuk azt is, hiszen remek ötleteik vannak. Összehangolt, jól szervezett csapattal nagyon jó együtt dolgozni, kezdve az előkészületektől egészen addig, amíg az étel a vendég asztalára kerül. Ottó, úgy érzem a magyar ember szája ízéhez, gyomrához tudja és meg is találta az utat, még a nemzetközi konyha remekein át is. Igen megtisztelőnek érezzük és büszkék vagyunk rá, hogy olyant tudtunk teremteni, alkotni közösen, amit az emberek, mint „érték” tartanak számon. Úgy gondoljuk, érdemes tovább dolgoznunk, reményeink szerint egyre több ember megelégedésére és örömére.

Képek