Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Érték megnevezése

Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. tejüzemének Szabolcsikum termékei


Település neve

Pusztaszabolcs


Adatfelvétel időpontja

2014.07.05.


Kategória

Pusztaszabolcs


Értékőr neve

Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány


Adatfelvétel forrása

http://pusztaszabolcs.hu/index.php/ertektar


Érték jellemzőinek rövid leírása

A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. 2011. március 16-án alakította ki és adta át tejüzemét. 600 tenyészállatból álló tejtermelő szarvasmarha állománnyal rendelkeznek. Ennek a napi tejtermelése 11-13 ezer liter tej.

Érték bemutatása

A tejüzem létrehozását megelőző időszakban rendkívül ingadozott a tej felvásárlási ára és semmilyen ráhatásuk nem volt a tejár alakításában. Mélypontként 65 Ft/kg, míg a legmagasabb pont elérte a 95 Ft/kg. Ezt a kiszámíthatatlan kiszolgáltatottságot szerették volna csökkenteni a beruházással. A tejüzem bekerülési értéke 75 millió forint volt úgy, hogy az épületük már előzőleg létezett, csak a feladatnak kellett megfelelővé tenni. 16 millió forint pályázati támogatást nyertek, a többi saját erős beruházás volt. Jelenlegi termékek: tej, karamellás tej, kakaós tej, túró, vaníliás krémtúró, körözött, tejföl, joghurt, mindegyik különböző kiszerelésekben: „éttermi – vendéglátó konyhai”; „egyéni”, illetve „családi” fogyasztásra. A további termékfejlesztési elképzeléseik között szerepel a sajt gyártása. Közép kemény, kézműves sajt készítését tervezik. Ehhez egy pályázatot nyertek, melynek a megvalósítása a 2014-es év feladata lesz. A termékek hagyományos technológiával készülnek, tartósítószert nem tartalmaznak. Elsősorban az egészséges táplálkozásra törekvő lakossági réteg keresi, akik nagyon fontosnak tartják, hogy a gyermekek megismerjék az ízletes, jó minőségű egészséges tejterméket. Az ő fogyasztási szokásaik most alakulnak ki. Remélhetőleg, ha megszokják a minőségi élelem fogyasztását, ez végig kíséri őket az életük során. Közvetlenül az iskolákban, kiskereskedelmi egységekben, éttermekben és szállodákban értékesítik a termékeket. Jelenleg 93 iskolát látnak el iskolatejjel. 40-50 km-es körzetben találhatók azok az iskolák, akik Pusztaszabolcsról kapják az iskolatej program szerint a tejet. A szállítást az egymás melletti településeken áthaladó körjáratokkal oldják meg. Terveik között szerepel, hogy tovább növeljék vevőik számát Pusztaszabolcs 50 km-es körzetében és Budapesten. A telephelyen is működtetnek egy szerény értékesítési pontot. Az itt kialakított árak szerényebbek, kb. 15-20%-al, mint amit a kereskedelmi egységekben lehet tapasztalni. Ennek oka, hogy a kereskedelmi forma is célratörő, az előírásoknak megfelelő, de minden luxust nélkülöző hűtőegységből történik a forgalmazás. A telepi árakban azt kívánják érvényre juttatni, hogy az itt eladott termékeket nem terheli kiszállítási költség. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy vevőikkel közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki és tartsanak fenn. Rendszeresen megjelennek a helyi és környező piacokon, de ott vannak a helyi- és a környező települések rendezvényein. A civil szervezetek segítségével és közreműködésével rendszeresen hirdetnek és szerveznek receptversenyt. Nem riadnak vissza a kóstoltatásoktól és nyitottak a látogatók fogadására is. Lehetőséget biztosítanak üzemlátogatásokra, az óvodások és az iskolák tanulói számára. Például, az állatok világnapján több óvodás csoport fordult meg a telepen, még Dunaújvárosból is jöttek apróságok. A látogatások sikerét jelzik, az óvónők és a csoportot kísérő szülők pozitív visszajelzései. A gyermekektől ajándékba kapott rajzok igazolják, hogy a látogatás izgalmas, felejthetetlen új élményt jelent a gyermekek számára. A tejüzemben jelenleg 11 fő dolgozik. Kellemes, tiszta, higiénikus munkahelyen végzik feladatukat. Az üzemben dolgozók átlag életkora 40 év alatt van. Mivel helybeliek, többségük már iskolából, vagy az azonos lakókörnyezet nyújtotta kapcsolattartási lehetőségeken keresztül is ismerte egymást a közös munkavégzés előtt is. A fiatalok között szinte baráti kapcsolat alakult ki, hiszen nem itt találkoztak egymással először. A termékfejlesztéssel várhatóan létszámbővítés is együtt jár majd, hiszen ahogy növekszik a termékeik után a kereslet, úgy nőhet az alkalmazotti létszám is.

Képek

Szabolcsikum termékek Szabolcsikum termék Szabolcsikum A folyamat