Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Érték megnevezése

Fedor László borai és pálinkái


Település neve

Salamon


Adatfelvétel időpontja

2015.09.20.


Kategória

Salamon, Kárpátalja


Értékőr neve

Dahulics Katalin


Adatfelvétel forrása

Fedor László


Érték jellemzőinek rövid leírása

Fedor László salamoni születésű. Évek óta készít bort különböző fajtájú szőlőkből és ribizliből. Emellett különleges pálinkákat is magáénak mondhat. Eddig két alkalommal járt a Nagytárkányban megrendezett Nemzetközi Kisüsti Pálinka Verseny-en, ahol minden mintája díjazott lett.

Érték bemutatása

Fedor László a Kárpátalján található Tiszasalamonban született 1963-ban. Eredeti szakmája villanyszerelő és traktorista. Jelenleg a Salamoni Általános Iskola gazdasági igazgatói állását tölti be. Az említett információk semmi különlegeset nem árulnak el Laci bácsiról. Az viszont igen, ha azt mondom, hogy munkája mellett szívesen szerelget, barkácsol, ellátja az otthoni gazdaságot, gondozza a kertet, gyümölcsöt, zöldséget termeszt. Kikapcsolódásként pedig egyedi borokat és pálinkákat készít. Valódi különlegesség Laci bácsi ribizlibora, melyet édesanyja kedvéért kezdett el készíteni. A nedű ugyanis – állítólag – vérnyomáscsökkentő hatással bír. A receptet egy százéves Vízváry Mariska könyvből olvasta ki. A ribizlibor általában 10o-12o – os szesztartalmú, melyhez kizárólag a legszebb, legfényesebb, legegészségesebb szemeket használja fel a készítő. A ribizlin kívül több szőlőfajtából is készül Fedoréknál bor: saszla, különböző izabellák, kadarka. A fajták külön-külön hordóba kerülnek, mert Laci bácsi rájött arra, hogy mivel minden szőlőnek megvan a maga jellegzetessége, kár őket összekeverni. Azonkívül igyekszik minden fajtából egy kisebb mennyiséget cukor nélkül hagyni a főzéshez. Általában tengeritöréskor Fedoréknál a kínálás már az azévi borból történik. 2014-ben Laci bácsi öt különböző féle bort készített. Minden évjárat minden fajtájából eltesz egy-egy üveggel. A legrégibb bora 1986-ból való saszla fajtájú szőlőből készült. A borok mellett a már említett pálinkák is különlegesek. Ahogy érenek be egymás után a gyümölcsök, Laci bácsi mindegyikből készít pálinkát. Igaz, nem nagy mennyiségben, mert ő inkább a minőséget részesíti előnyben. Az előállított italt elajándékozza rokonoknak, ismerősöknek, gyerekeinek adja, hogy örömet szerezzen nekik. A hagyományos pálinkafőzés módszerét követi ő is, ami mellőzi a hozzáadott cukrot. Az alkoholtartalma így is 51o szokott lenni. A pálinkák sorában helyet kapnak a borpárlatok is. Nem mindennapi Laci bácsi diólikőrje, ami zölddió-ágyon érik be. A receptet Maria Treben gyógynövényes könyvéből vette. Kis mennyiségben fogyasztva vér-, vese- és májtisztító hatású. A Felvidéken található Nagytárkány településen tartják a Nemzetközi Kisüsti Pálinka Verseny-t, ahová Fedor Laci bácsit 2014-ben az ottani polgármester hívta meg. A versenyen azévi pálinkákkal indult. Minden mintája díjazott lett: - Egyéb-körte kategória – bronz fokozat - Birsalma kategória – bronz fokozat - Borpárlat kat. – ezüst fokozat - Egyéb kat. – dió - ezüst fokozat - Szilva kat. – arany fokozat. 2015-ben felkérték, hogy vállalja el az egyik degusztátor szerepét, amely tevékenységéért elismerő oklevelet kapott. Laci bácsi elmondta, hogy az a baj, hogy aki ezt az utat végigjárta, a pálinkában nem a párlatot, hanem azt az embert látja, aki „felveszi a szilvát, odateszi cefrének, meg foglalkozik vele, kiérleli, kifőzi”. Ezévben négy mintát vitt ki a versenyre, és a következő díjakat hozta el: - A fesztivál legjobb párlata kat. – szilva – arany fokozat - Champion - Egyéb – dió – ezüst fokozat - Egyéb kat. – vegyes – ezüst fokozat - Borpárlat kat. – bronz fokozat. Arra a kérdésre, hogy van-e kedvence, vagy ki tudna-e emelni a borok ill. a pálinkák közül egyet-egyet azt felelte, hogy mivel nagyon szeret foglalkozni az előáálításukkal, nincs kedvence; „ az az igazság, hogy mindent szívvel-lélekkel kell csinálni, és gondolom, így van eredménye is”. Laci bácsi bízik benne, hogy három gyermeke közül valaki majd továbbviszi az ő szenvedélyét. Az italok mellett adatközlőnk különböző ételeket is szokott készíteni: székelygulyást, babgulyást, hagyományos gulyáslevest stb. Ezeket bográcsban főzi. Az interjú elején említett cukor nélküli borokat ezekhez használja fel. Eleinte a helyi falunapon 30 l-es kondérban, az idén pedig már 100 l-esben főzött a rendezvényen. Persze mondani sem kell, mind elfogyott! Bízunk benne, hogy Laci bácsi még sokáig folytatja sokoldalú tevékenységét családja körében!

Képek

pálinka pálinka2 oklevél oklevelek okl okleveles