Megnézem

Szent Kard emlékmű

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Református emlékszoba és tájház Sólyban

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Árvalányhaj Sóly határában

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kinizsi könnye forrás Nagyvázsonyban

Nagyvázsony, Nagyvázsony

Értékőr: Nagyvázsony
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

A sólyi papírmalom

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kolbászos pogácsa

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Kántás Károly életútja

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

Szent Kard Fesztivál

Sóly, Sóly

Értékőr: Bikádi László
Forrás: Helytörténeti leírás

Megnézem

"Pörkölt torta"

Nemesvámos, Nemesvámos

Értékőr: Bárdos Zoltán
Forrás: Nemesvámosi Ifjúsági Klub

Megnézem

Szemere László (mikológus, ornitológus)

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Helyi lakosok, Internet

Megnézem

Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör

Hárskút, Hárskút

Értékőr: Heblinger Gábor, Kauker Gergely, Tábori Ferenc,
Forrás: Dalkör tagjai

Érték megnevezése

Veszprémfajszi rétes


Település neve

Veszprémfajsz


Adatfelvétel időpontja

2012.08.29.


Kategória

Veszprémfajsz


Értékőr neve

Bárdos Zoltán


Adatfelvétel forrása

.


Érték jellemzőinek rövid leírása

A finomságok melyekkel megtöltik a réteseket, túró, alma, mák. A túrós rétes töltelékében mazsola, morzsolt puszedli, felvert tojáshab, cukor, citromhéj van. Aki otthon házi rétest készít, kövesse a veszprémfajszi háziasszonyok tanácsát, akik úgy tartják, hogy a morzsolt puszedli kihagyhatatlan a töltelékből, mert az nem engedi kiszárítani a túrós rétest

Érték bemutatása

A híres veszprémfajszi rétes még ma is nagyanyáink, és dédanyáink receptje alapján készül, melynek tudását generációról generációra átadják egymásnak a veszprémfajszi háziasszonyok. E kis közösség minden falusi és vallási programra a hagyományos receptúra alapján készíti el a többféle ízben tölthető házi rétest. Fontos és szükséges a jó közösségi élet, hiszen tapasztalatunk szerint három ember is kevés a rétestészta nyújtásánál.

Képek